EEN YOGA VERZEKERING ALS JE YOGALES GEEFT? JA, DAT MOET!

Yoga verzekering naast particuliere aansprakelijkheidsverzekering

Yogadocent kun je zijn in verschillende vormen. Je kunt werken als freelancer of als ondernemer die een yogastudio of retraite runt. In beide gevallen is een aanvullende bedrijfsverzekering, ofwel aansprakelijkheidsverzekering, nodig.

Waarom? Omdat je particuliere aansprakelijkheidsverzekering niet geldig is. Wanneer een student door jouw toedoen een ongeluk krijgt, zich blesseert of wanneer je apparatuur kapot gaat, moet je zelf voor de kosten opdraaien. Tenzij je een verzekering hebt.

Waarom een yoga verzekering noodzakelijk is

Een aanvullende verzekering voor yogadocenten en yogastudio’s is noodzakelijk om verschillende redenen.

 • Tijdens groepslessen kunnen studenten makkelijk gewond raken. Je bent iemand aan het helpen met de hoofdstand en tegelijkertijd gaat een andere studente het op eigen houtje proberen. Het lukt haar niet, ze valt en verrekt haar nek. Je was vergeten te vertellen dat de studenten op hun beurt moesten wachten.
 • Een aanvullende aansprakelijkheidsverzekering beschermt je tegen schade die je kan oplopen en veroorzaken tijdens het geven van yogales in studio’s, sporthallen, parken of op andere locaties.
 • Een ongeluk tijdens de les kan leiden tot kostbare juridische gevolgen; een aansprakelijkheidsdekking minimaliseert het financiële risico.

Sommige allianties voor yogadocenten (Yoga Alliance) bieden de mogelijkheid om een groepsverzekering af te sluiten. Dat is een van hun pijlers om lid te worden. Maar die verzekeringen zijn veel duurder dan de aansprakelijkheidsverzekering van Everion.

Als je bij Everion een aansprakelijkheidsverzekering afsluit, zit daar ook je bedrijfsverzekering bij.

De risico’s van yoga: Nederland en wereldwijd

Elk bedrijf loopt risico om ooit aansprakelijk te worden gesteld voor een ongeluk. Als yogastudio loop je een vrij hoog risico door de ingewikkelde houdingen die onderdeel zijn van yoga. Niet iedereen is even flexibel en een ongeluk zit in een klein hoekje.

Sterker nog, fysiotherapeuten zijn maar al te blij dat yoga zo populair is geworden de laatste jaren. Het levert ze een flink deel van hun cliënten op.

Er zijn geen cijfers bekend van Nederlandse ongevallen en blessures door yoga, maar in Amerika is dat getal best hoog. Zo waren er tussen de jaren 2001 en 2014 bijna 30.000 blessures door yoga.

En dat zijn alleen de geregistreerde ongevallen. Er zijn er natuurlijk nog veel meer, maar niet iedereen gaat naar de dokter.

Yoga wordt alleen maar populairder, dus die aantallen blijven toenemen. Bovendien neemt de vergrijzing toe. Hoe ouder iemand is, hoe kwetsbaarder hij wordt.

Aangezien yoga voor senioren ook toeneemt, is een aansprakelijkheidsverzekering echt meer dan noodzakelijk. Vaak is het zelfs verplicht als je les wilt geven in een yogastudio.

Hoeveel kost een yoga verzekering?

Een yoga verzekering heb je bij ons al vanaf 25 euro per maand. Dan heb je een aansprakelijkheidsverzekering, inclusief bedrijfsaansprakelijkheid.

Met een aansprakelijkheidsverzekering ben je gedekt voor schade aan anderen (derden) tijdens jouw yogales – of dit nu buiten of in een studio is. Daarnaast ben je ook verzekerd als je per ongeluk de spullen van iemand anders beschadigt.

Onze aansprakelijkheidsverzekering dekt:

 • Zaakschade € 2.500.000,- per aanspraak € 5.000.000,- per jaar
 • Letselschade € 2.500.000,- per aanspraak € 5.000.000,- per jaar
 • Advisering in supplementen (niet uit Azië)
 • Advisering in voeding
 • Dekking voor buitenlessen
 • Thuistrainingen en online trainingen
 • Vermogensschade max. € 50.000 p.j.
 • Opzicht lenen/huren max. € 100.000 p.j.
 • Dekking voor ingehuurde krachten

Daarnaast raden we je sterk aan om een rechtsbijstandverzekering en een verzekering tegen cyberrisico’s af te sluiten. Die kun je bij ons ook toevoegen voor een betaalbaar bedrag per maand.

Sluit nu jouw sportverzekering af!

Drie voordelen van een sportverzekering voor yogadocenten

Dit zijn de drie belangrijkste voordelen van een verzekering voor yogadocenten en yogastudio’s.

1. Onze yoga verzekeringen hebben lage premies

Een aansprakelijkheidsverzekering voor yogadocenten is bij Everion goed betaalbaar, en je bent dan volledig verzekerd.

2. Een sportverzekering geeft je gemoedsrust

Als je onverzekerd bent, weet je altijd in je achterhoofd dat een van je leerlingen gewond kan raken. Geef je lange tijd les? Dan zijn blessures onvermijdelijk.

Gewonde studenten kunnen besluiten een aanklacht in te dienen tegen jou of de studio. Onze yoga verzekeringen dekken de kosten, zelfs als studenten geen klacht indienen. Zo hoef je je daar tenminste geen zorgen over te maken.

3. Jij en je yogaspullen zijn beschermd met een verzekering

Als je eigenaar bent van een yogastudio, is het goed om een aansprakelijkheidsverzekering af te sluiten voor al je docenten.

We raden je aan om ook een rechtsbijstandsverzekering af te sluiten, die de kosten van juridische procedures dekt en toegang biedt tot een advocaat.

Blessures voorkomen tijdens de yogales

Blessures tijdens de yogales kun je voorkomen door een aantal maatregelen in acht te nemen.

 • Let goed op tijdens de les en vertel je studenten dat ze moeten wachten als ze nog niet ervaren genoeg zijn om een bepaalde houding uit te voeren.
 • Ook is het belangrijk om de oefeningen rustig uit te voeren en niet te forceren.
 • Als je zelf een blessure oploopt, behandel hem dan meteen zodat het niet verergert. Geef dat advies ook aan je studenten.

Met een sportverzekering ben je trouwens verzekerd voor alle kosten die gemaakt worden door de behandeling van de blessure.

Yogadocent of yogastudio? Sluit nu je verzekering af

Als yogadocent of als eigenaar van een yogastudio heb je met veel risico’s te maken. Studenten kunnen gewond raken tijdens een yogales, of zelfs een beroerte krijgen tijdens de hoofd- of schouderstand.

Met de sportverzekeringen van Everion bescherm je jezelf, je docenten en je studenten. Stel nu je yoga verzekering samen en bekijk direct je premie.

Is er iets niet duidelijk of heb je vragen? Stuur ons een bericht of bel met een van onze medewerkers op 0186-700236 (tijdens kantooruren).

Bron: www.everionsport.nl