VERSCHIL BEDRIJFSAANSPRAKELIJKHEID EN BEROEPSAANSPRAKELIJKHEID

De bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering biedt een hele andere dekking dan de beroepsaansprakelijkheidsverzekering. Het is dus niet zo dat de ene verzekering voor je bedrijf is en de andere voor je beroep. Het verschil zit in de dekkingen die de verzekeringen bieden: Voordat we daarop ingaan, lichten we de dekkingen van de bedrijfsaansprakelijkheid en beroepsaansprakelijkheid toe.


Bedrijfsaansprakelijkheid

De bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering biedt dekking voor:

 • zaakschade
 • letselschade

Het gaat dus om schade die toegebracht wordt aan iemand anders tijdens werkzaamheden van het bedrijf. Bijvoorbeeld de schade die ontstaat door onder andere ongelukken door de eigenaar van een bedrijf of diens medewerker tijdens de werkzaamheden van het bedrijf.

Schade die wordt gedekt is:

 • schade aan derden
 • schade aan personeel

De aansprakelijkheidsverzekering voor bedrijven (AVB) is niet verplicht. Wel adviseren wij om altijd een AVB af te sluiten.

Als trainer kan je een fout maken waardoor er een ongeluk ontstaat waarbij je aansprakelijk bent voor de schade. Het is prettig als je dan verzekerd bent voor de financiële gevolgen.
Voor ons is de AVB de basis verzekering die indien nodig uitgebreid wordt met een beroepsaansprakelijkheidsverzekering.


Beroepsaansprakelijkheid

Een beroepsaansprakelijkheidsverzekering dekt zuivere vermogensschade. Er is dus niets kapot gegaan (geen zaakschade) en er is niemand die lichamelijke schade heeft (letsel).


Verschil tussen bedrijfs- en beroepsaansprakelijkheidsverzekering

Je mag onthouden dat:

 • een verzekering voor bedrijfsaansprakelijkheid (AVB) letselschade en zaakschade dekt.
 • een beroepsaansprakelijkheidsverzekering (BAV) vermogensschade dekt.

Voordat we je het verschil tussen deze twee verzekeringen uitleggen, is het belangrijk om te weten dat een verzekering kan worden opgebouwd uit verschillende componenten.

Dat komt omdat één product simpelweg niet altijd alle gevallen van schade kan afdekken. Sommige sporten en sommige bedrijven lopen meer risico dan andere. Ook dat heeft invloed op de uiteindelijke samenstelling van de verzekering.

Zoals gezegd is een BAV handig om te hebben voor bepaalde beroepen. Als sportondernemer is het meestal niet nodig om deze verzekering ook te hebben. Maar je hebt sowieso de bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering nodig met de juiste dekkingen – afhankelijk van wat jij nodig hebt.


Verschillen bedrijfsaansprakelijkheids- en beroepsaansprakelijkheidsverzekering

 1. Oorzaak schade
  • Bedrijfsaansprakelijkheid (AVB): schade bij anderen die ontstaat door jou, je medewerkers, je producten of je diensten. Inderdaad schade die door toedoen van jou of je medewerkers toegebracht wordt aan derden.
  • Beroepsaansprakelijkheid (BAV): je geeft bijvoorbeeld verkeerd advies of een verkeerde behandeling als fysiotherapeut, dan is deze dekking wel nodig.

 2. Soort schade
  • Bedrijfsaansprakelijkheid (AVB): materiële schade (schade aan spullen) of letselschade (schade aan personen). Dit houdt ook indirecte schade in.
  • Beroepsaansprakelijkheid (BAV): dit betreft enkel financiële schade (vermogensschade).

 3. Soort beroep
  • Bedrijfsaansprakelijkheid (AVB): alle bedrijven lopen een risico op bedrijfsaansprakelijkheid. Ongelukken gebeuren nu eenmaal bij iedereen. Wat voor beroep je ook hebt, een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering is echt essentieel.
  • Beroepsaansprakelijkheid (BAV): hoewel de BAV met name handig is voor bepaalde beroepen, zoals adviseurs, advocaten en ingenieurs, kan deze ook goed zijn voor bijvoorbeeld fysiotherapeuten of voedingsdeskundigen die bloedtesten doen.Welke verzekering heb je nodig als sportinstructeur of sportschool?

Welke aansprakelijkheidsverzekering moet je nu nemen als sportondernemer? Wij raden aan om sowieso een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering af te sluiten. Die kun je bij ons makkelijk afsluiten.

Onze bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering dekt de volgende zaken:

 • Zaakschade € 2.500.000,- per aanspraak € 5.000.000,- per jaar
 • Letselschade € 2.500.000,- per aanspraak € 5.000.000,- per jaar
 • Advisering in supplementen (niet uit Azië)
 • Advisering in voeding
 • Dekking voor buitenlessen
 • Thuistrainingen en online trainingen
 • Vermogensschade max. € 50.000 p.j.
 • Opzicht lenen/huren max. € 50.000 p.j.
 • Dekking voor ingehuurde krachten

De bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering van Everion biedt dekking voor jouw beroep. Veel aansprakelijkheidsverzekeringen voor sport ondernemers/trainers, bieden alleen kantoor dekking.

Het is belangrijk dat er ook dekking is voor alle activiteiten op de sportvloer of buiten tijdens de lessen. Als daar iets niet goed gaat, wil je dekking hebben op je verzekering.

Daarnaast heb je met een beroepsaansprakelijkheidsverzekering dekking voor vermogensschade. Dit is een dure verzekering en meestal overbodig.

Toch denken wij dat het handig is om hier een beperkte dekking voor te bieden in het geval het toch een keer voorkomt. Om de kosten laag te houden en de dekking hoog, hebben we in onze bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering een dekking tot € 50.000,- per jaar meegenomen voor vermogensschade.


Sluit nu jouw aansprakelijkheidsverzekering af

Als ondernemer in de gezondheids- en sportbranche – of je nu bokstrainer, personal trainer, yogadocent of voedingscoach bent – heb je nu eenmaal met veel risico’s te maken.

Je bent bezig met de gezondheid van andere mensen! Met de sportverzekeringen van Everion bescherm je niet alleen jezelf en je bedrijf, maar ook je medewerkers, je klanten en je gezin.

Sluit nu je aansprakelijkheidsverzekering af en bekijk direct je premie.

Is er iets niet duidelijk of heb je vragen? Stuur ons een bericht of bel met een van onze medewerkers op 0186-700236 (tijdens kantooruren).

Bron: www.everionsport.nl