WAAROM JE EEN AANSPRAKELIJKHEIDSVERZEKERING VOOR JE SPORTVERENIGING NODIG HEBT

Waarom is een aansprakelijkheidsverzekering voor sportverenigingen belangrijk?

Een aansprakelijkheidsverzekering is belangrijk omdat de kosten van een claim snel kunnen oplopen.

Als je niet verzekerd bent, loop je het risico dat je persoonlijk aansprakelijk wordt gesteld voor de schade. Dit kan leiden tot hoge kosten, zowel financieel als emotioneel.

Op een sportclub is de kans groot dat iemand gewond raakt - of dat nu een lid of een bezoeker is. Daarom is een aansprakelijkheidsverzekering voor een sportvereniging enorm belangrijk.

 • Hoewel het mooi is dat veel sportclubs in Nederland zijn opgericht zonder winstoogmerk, maakt dat het wel een stukje risicovoller.
 • Want alleen al het aantal mensen dat erbij betrokken is (inclusief vrijwilligers, sporters en toeschouwers), verhoogt het risico op een ongeval.
 • Helaas kunnen ongevallen je veel geld kosten als iemand beweert dat zijn verwonding de schuld van de club was en een schadevergoeding eist.

Dat is wanneer een aansprakelijkheidsverzekering voor je sportvereniging handig van pas komt. Het redt je zo’n beetje letterlijk uit de brand.

Lees ook: Een verzekering voor je voetbalclub? Ja! Zo regel je dat

Voordelen van een aansprakelijkheidsverzekering voor sportverenigingen

Een verzekering voor sportverenigingen kan bestaan uit verschillende dingen, zoals aansprakelijkheid, rechtsbijstand en bedrijfsschade.

Een aansprakelijkheidsverzekering biedt bescherming tegen aanspraken van derden in geval van schade die tijdens of in verband met een activiteit van de vereniging wordt aangericht.

Voordelen van een aansprakelijkheidsverzekering:

 • Je bent verzekerd tegen mogelijke risico’s die je loopt als sportvereniging.
 • Je hoeft geen financiële schade te lijden als er toch iets gebeurt.
 • Het geeft je rust en zekerheid dat je verzekerd bent in geval van ongelukken.

Het is simpelweg de beste manier om je leden en jezelf te beschermen tegen hoge kosten in geval van aanspraak. Zo kan iedereen met een gerust hart genieten van de activiteiten van de sportvereniging.

Welke sportclubs hebben een aansprakelijkheidsverzekering nodig?

Alle soorten sportclubs hebben een aansprakelijkheidsverzekering nodig. Want alle soorten clubs kunnen worden getroffen door een claim als mensen het slachtoffer worden van een ongeluk.

 • Stel, je runt een bowlingvereniging en een lid loopt op een avond naar de kleedkamers. Helaas ligt er een plasje water op de vloer, doordat iemand anders nogal rommelig zijn handen heeft gewassen. Daardoor glijdt hij uit en breekt hij zijn heup.
 • Of je runt een hockeyclub en organiseert een wedstrijd. Niemand heeft gemerkt dat een konijn een paar gaten heeft gegraven rondom het speelveld. Een toeschouwer valt in een van die gaten en breekt zijn enkel.
 • Of je organiseert stoelyoga voor ouderen op je vereniging. Helaas zakt de stoel in elkaar en valt de deelnemer op de grond met een hernia als gevolg.

Een ongeluk zit nu eenmaal in een klein hoekje. Op sportverenigingen is dat hoekje wat groter door alle fysieke activiteiten. Een claim kan enorm hoog oplopen in de kosten. Daarom hebben alle sportverenigingen een verzekering nodig.

Welke situaties kunnen leiden tot aansprakelijkheid?

Er zijn twee soorten schade die een aansprakelijkheidsverzekering kan dekken:

 • Persoonlijke schade: Dit is schade toegebracht aan een derde partij, bijvoorbeeld als iemand gewond raakt als gevolg van verwaarloosd onderhoud van de faciliteiten van de club. Of als iemand ziek wordt na het eten van voedsel uit de kantine van de club.
 • Materiële schade: Dit is schade toegebracht aan eigendommen van een derde, bijvoorbeeld als een auto van een bezoeker wordt beschadigd terwijl er werkzaamheden worden uitgevoerd op het terrein van de club.

Een aansprakelijkheidsverzekering kan helpen om de kosten te dekken van eventuele schade die zich voordoet.

Wel verzekerd, maar geen dekking

Volgens de Stichting Waarborgfonds Sport zijn er enkele zaken die je als sportvereniging regelmatig dient te controleren.

 • De meterkast moet periodiek gekeurd worden. Er is namelijk regelmatig sprake van losse bekabeling of verkeerde aardlekschakelaars. Let er dus op dat jouw meterkast goed is ingericht en vrij is van stofnesten.
 • Symbolen voor hulpmiddelen in noodgevallen moeten duidelijk zichtbaar zijn. Denk bijvoorbeeld aan pictogrammen voor een EHBO-kit, een brandblusser of een blusdeken.
 • Ook moet je regelmatig je brandblussers laten keuren. Het komt vaak voor dat deze niet meer geldig zijn of dat er niet genoeg brandblussers aanwezig zijn.

Een goede inventarisatie van de risico’s, evenals een zorgvuldige samenstelling van je verzekeringspolis, voorkomt dat je sportvereniging voor verrassingen komt te staan als er een schadeclaim wordt ingediend.

Hoeveel kost een verzekering voor een sportvereniging?

Een verzekering voor een sportvereniging heb je bij ons al vanaf 20 euro per maand. Dit is inclusief een aansprakelijkheidsverzekering en bedrijfsaansprakelijkheid.

Onze speciale dekkingen zijn zeer uitgebreid en bieden juist dekking voor sportactiviteiten.

Dekkingen:

 • Zaakschade € 2.500.000,- per aanspraak € 5.000.000,- per jaar
 • Letselschade € 2.500.000,- per aanspraak € 5.000.000,- per jaar
 • Advisering in supplementen (niet uit Azië)
 • Advisering in voeding
 • Dekking voor buitentrainingen (geen Mudmasters)
 • Thuistrainingen en online trainingen
 • Vermogensschade max. € 50.000 p.j.
 • Opzicht lenen/huren max. € 50.000 p.j.
 • Dekking voor ingehuurde krachten

Neem contact met ons op voor een offerte.

Aansprakelijkheidsverzekering voor jouw sportvereniging afsluiten

Het doel van een sportverzekering is om je klanten en je bedrijf te beschermen, terwijl je ze gezond en actief houdt.

Bij Everion streven we ernaar onze sportverzekeringen eenvoudig, flexibel en betaalbaar te maken.

Ons doel is om alle risico’s te dekken, groot of klein, voor zowel begeleide als onbegeleide trainingssessies met verschillende machines en apparatuur.

Neem contact met ons op

Als sportvereniging ben je verantwoordelijk voor de veiligheid van je klanten. Er kunnen ongelukken gebeuren tijdens trainingen, of zelfs tijdens het gebruik van fitnessapparaten.

Met onze verzekeringen voor sportverenigingen bescherm je je klanten en je bedrijf.

Neem vandaag nog contact met ons op om een polis op te stellen die aan jouw behoeften voldoet. Stuur ons een bericht of bel met een van onze medewerkers op 0186-700236 (tijdens kantooruren).

Bron: www.everionsport.nl